Ciasto rafaello z białą czekoladą:
Czas przygotowania: 60 min. | kategoria: ciasta i desery
Przepyszne ciasto bez pieczenia o kremowej konsystencji, która idealnie komponuje się z aromatem wiórków kokosowych. Poezja smaku nie tylko dla wielbicieli sławnych pralinek.
ekstra rafaello
Składniki
2 duże paczki krakersów
12 łyżek wiórków kokosowych
2 tabliczki białej czekolady
około litr mleka
200 g masła 82%
3 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
1.
MASA 1: w rondelku rozpuszczamy 2 białe czekolady z 1/4 szklanki mleka i 2 łyżkami cukru. Po wystudzeniu miksujemy to z połową ciepłego (w sensie - nie prosto z lodówki) masła.
2.
MASA 2: Trzy budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. W czasie gotowania dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń studzimy a następnie miksujemy z pozostałą połową ciepłego (w sensie - nie prosto z lodówki) masła.
3.
W prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy na dno warstwę krakersów. Posypujemy to 3 łyżkami wiórków kokosowych. Na to nakładamy masę nr.1. Potem ponownie krakersy i 3 łyżki wiórków. Następnie 2/3 masy budyniowej. Po tym ponownie krakersy i 3 łyżki wiórków. Na sam wierzch wykładamy pozostałą ilość masy budyniowej, całość posypujemy pozostałymi wiórkami i rozkruszonymi krakersami.
4.
Ciasto wkładamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.