Zasadniczym celem obrzędu Dziadów było ugoszczenie dusz przodków, a także pomoc w osiągnięciu przez nie spokoju w zaświatach. Uroczyste uczty z okazji święta zmarłych odbywały się na ich grobach lub w opuszczonych domostwach niedaleko cmentarzy. Na samych cmentarzach zaś często rozdawano biednym bochenki żytniego i pszennego chleba. W zamian za to ubodzy mieli odmawiać pacierze za konkretne dusze, a czasem również za tak zwane dusze "puste", to znaczy za te, o których nikt już nie pamięta. Miało to miejsce w czasach, kiedy chrześcijaństwo zyskiwało coraz silniejsze wpływy. Wcześniej specjalne rodzaje pieczywa, a także inne produkty spożywcze, nie wyłączając trunków, były elementami nagrobnej biesiady, w której uczestniczyli krewni zmarłego. Resztki uczty pozostawiano na mogiłach, skąd zabierali je okoliczni żebracy. Tradycja Dziadów jest nadal kultywowana w trochę inny sposób spożywając posiłki w domu zmarłej osoby.