Jeśli chodzi o właściwości odżywcze soczewicy zawiera ona przede wszystkim sporo łatwo przyswajalnego białka (około 25-30g na 100g soczewicy). Jednocześnie cechuje ją stosunkowo niewielka kaloryczność i dość indeks glikemiczny, dlatego bez obawy mogą zajadać ją osoby dbające o linię lub cukrzycy. W przypadku tej drugiej grupy powinna ona być wręcz nieodzownym składnikiem diety, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Na pewno docenią ją kobiety planujące macierzyństwo (kwas foliowy) i osoby skłonne do anemii, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego i żelaza, które sprzyjają tworzeniu czerwonych krwinek i podwyższają poziom hemoglobiny. Ponadto jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Regularnie spożywana soczewica dobrze wpływa na cerę, poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. W przeciwieństwie do fasoli jest lekkostrawna i może być spożywana nawet codziennie. Po 8 miesiącu życia można podawać dziecku soczewicę.