Dla synka robię takie ciasto z pianką i galaretką na biszkopcie.
Wystarczy upiec zwykły biały biszkopt:
- 5 jajek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 3/4 szkl. mąki tortowej,
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej.
Gdy ciacho stygnie, trzeba uszykować dwie galaretki w dowolnych smakach i pozostawić je do ostygnięcia, ale nie zastygnięcia. Gdy biszkopt zupełnie ostygnie, należy przygotować piankę:
- 0,5 litra jogurtu naturalnego,
- jedna z przygotowanych galaretek,
- dowolny owoc pokrojony w kostkę, najlepiej brzoskwinia.
Najpierw należy rozmiksować galaretkę tak, by się spieniła. Wtedy wlewamy do niej jogurt i nadal miksujemy. Wsypujemy owoce i mieszamy. Piankę trzeba wylać na ciasto i wstawić do lodówki, by zastygła.
Po około pół godziny na zastygniętą piankę wylewamy drugą przygotowaną wcześniej galaretkę. Gdy zastygnie - gotowe ! :)