czy macie sprawdzony pyszny przepis na ciasto do gofrów?

pytanie zadane 8 listopada 2013 w Inne przez użytkownika mama Milena (50,647)

22 odpowiedzi

+15 głosów
na googlach wpisz sobie gofry i tam wyswietli ci się taka stronka moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry---lekkie-i-chrupiace ja właśnie z tego przepisu korzystałam i były bardzo dobre
odpowiedź 8 listopada 2013 przez użytkownika mistrzyni4145 (52,291)
Właśnie z takiego przepisu piekę i polecam. Mimo że mam zwykłą, słabą gofrownicę, wychodzą naprawdę dobre. ale piekę min kilka minut, aż trochę się zarumienią. Ważne, żeby do przestygnięcia ustawić pionowo, to robią się chrupiące.
Dzięki za radę  nie wiedziałam Spóbuję
+14 głosów
ja zawsze robię na oko więc nie bardzo pomogę ale
mąka, mleko, jajko, proszek do pieczenia to mierzę małą łyżeczkę ;) odrobinę oleju, i czasem dodaję zapach do ciast ;) ciasto wyrabiam troszkę gęściejsze niż naleśnikowe u mnie z proporcjami ciężko bo ja nigdy nic nie odmierzam tylko na oko i konsystencję ;)
odpowiedź 8 listopada 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+18 głosów
a ja pomogę
0,5 kg cukru
0,5 kg mąki
250g masła
5 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło stopić i ostudzić dodać mąkę i proszek. Jaja ubić z cukrem na pianę, dodać do masła z mąkąi wymieszać.
Ciasto jest słodkie więc możesz dodać mniej cukru
odpowiedź 9 listopada 2013 przez użytkownika teresa211186 (19,943)
zapisane Teraz tylko spróbować
+14 głosów
dzięki  dziewczyny wypróbuję, bo wczoraj robiłam ale ciasto wyszło gumiaste, a chciałabym aby były tak smaczne jak kupne
odpowiedź 9 listopada 2013 przez użytkownika mama Milena (50,647)
+16 głosów
żeby gofry były jak kupne potrzeba bardzo dobrej gofrownicy o dużej mocy  jak będzie za słaba i długo będzie piekła to  gofry nie wyją
odpowiedź 9 listopada 2013 przez użytkownika teresa211186 (19,943)
dzięki za rade, a wiesz jaka to moc ma być
+9 głosów
ja nie mam ale uwielbiam gofry
odpowiedź 31 grudnia 2013 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+10 głosów
jakiś czas temu zepsuła nam się gofrownica...  a przepis zgubiłam:(
odpowiedź 22 stycznia 2014 przez użytkownika bozena (55,908)
+9 głosów
Ja jak zawsze robiłam z przepisów z internetu to zawsze mi nie wychodziły:( Może problemem jest też gofrownica...
odpowiedź 14 sierpnia 2014 przez użytkownika MamaWi (53,285)
+9 głosów
niestety nie mam gofrownicy wiec nie wiem jakie ciasto;)
odpowiedź 10 lutego 2015 przez użytkownika martynka002 (56,536)
+7 głosów
Domowe ciasto gofrowe:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...