Pod względem kaloryczności zdrowsze jest mięso białe. Można je jeść nawet kilka razy w tygodniu, dostarczając organizmowi odpowiednią ilość białka. Zarazem jest ono mniej pożywne, a zatem nie syci tak, jak mięso czerwone. Z drugiej strony zawiera mniej żelaza niż czerwone mięsa.Białe mięso dla chorujących na serce
Białe mięso - powinny wybierać dzieci, osoby otyłe oraz te, które mają problemy z sercem. W takim przypadku nie należy sięgać po mięso czerwone, które z powodu wysokiej zawartości tłuszczu podwyższa cholesterol, pogłębiając problemy miażdżycowe.
Czerwone mięso dla anemików - po mięso czerwone należy zatem sięgać dość rzadko, do kilku razy w ciągu miesiąca. Nie można jednak z niego zupełnie rezygnować. Mięso czerwone zawdzięcza swój kolor strukturze, która jest bardziej zwarta, niż w mięsie białym. Zawiera więcej żelaza oraz białka, dzięki czemu jest pożywniejsze.