Czym różni się sok zagęszczamony od klarowanego?

związane z odpowiedzią na: lepszy sok klarowany czy zagęszczony?
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w 3-4 lata przez użytkownika Zielonomi (114,810) 1 zgłoszenie

6 odpowiedzi

0 głosów
 
Najlepsza odpowiedź
składnikami odżywczymi
odpowiedź 28 września 2016 przez użytkownika poniak (98,872)
wybrane 1 października 2016 przez użytkownika Zielonomi
+3 głosów
gęstością jak nazwy wskazują
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez użytkownika inreii (130,573)
Czy takie soki różnią się tylko gęstościa?
+3 głosów
zgadzam się gęstością
odpowiedź 3 września 2015 przez użytkownika madziuńka (32,657)
+3 głosów
Konsystencja chyba
odpowiedź 8 listopada 2015 przez użytkownika Sktzacik (100,686)
+5 głosów
Zagęszczony jest gęsty a klarowany nie
odpowiedź 1 grudnia 2015 przez użytkownika fikumiku (139,918)
+1 głos
Soki zagęszczone mogą być sokami klarownymi (najpopularniejszy to sok  jabłkowy, z czarnej porzeczki i aronii), albo naturalnie mętnymi (w przewadze sok  pomarańczowy i grejpfrutowy) lub typu przecierowego (jak uwielbiany w Polsce sok pomidorowy).  Niewiele owoców ma zdeterminowaną formę soku – na przykład sok z bananów, dostępny jest jako puree czy przecier, a także w formie soku zagęszczonego, używanego w sokach wieloowocowych. Oczywiście, z każdego owocu i warzywa można wyprodukować każdego rodzaju sok zagęszczony, o ile znajdzie się wystarczająca ilość nabywców. Gdyby mętny sok winogronowy czy klarowny sok pomidorowy miały zwolenników, z pewnością nie zabrakłoby ich w naszych sklepach.
Sok - produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców, z których jest otrzymany. Do soku owocowego można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Zabronione jest dodawanie barwników, konserwantów oraz aromatów innych niż uzyskanych w procesie zagęszczania. Soki można wzbogacać w witaminy. W grudniu 2011 roku Parlament Europejski podjął decyzję o wprowadzeniu zakazu dodatku cukru do soków owocowych, co usankcjonowało powszechną praktykę. W Polsce praktycznie wszystkie soki owocowe są bez dodatku cukru.
Soki można podzielić według różnych kryteriów, biorąc pod uwagę: rodzaj surowca (owocowe, warzywne, owocowo-warzywne), rodzaj półproduktu (bezpośrednio wyciśnięte, odtworzone z soku zagęszczonego), obróbkę termiczną (niepasteryzowane - tzw. jednodniowe, pasteryzowane), wygląd i konsystencję (klarowne, naturalnie mętne, przecierowe).
Sok klarowny – sok poddany klarowaniu i filtracji, nie zawierający cząstek miąższu pochodzących z owoców lub warzyw. Sok klarowny zawiera mniej biologicznie czynnych związków, np. pektyn i zw. fenolowych niż sok mętny, natomiast zachowuje większość witamin i soli mineralnych.
odpowiedź 14 maja 2016 przez użytkownika Alexanndra (184,690)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,148 pytań

119,781 odpowiedzi

...