Pierś kurczaka marynowana w sosie sojowym
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- oliwa do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta chili
Etapy przygotowania:
1. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry, rozbijamy delikatnie;
2. Łączymy wszystkie składniki marynaty, każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie, odstawiamy na noc do lodówki;
3. Plastry kurczaka zwijamy w ruloniki, spinamy wykałaczką i smażymy na oliwie (ja użyłam patelni grillowej).