Czy ciężarna mama może nadal podawać dziecku pierś?

pytanie zadane 21 sierpnia 2013 w Inne przez użytkownika słoneczko72 (1,823)

29 odpowiedzi

+28 głosów
Podawanie piersi podczas kolejnej ciąży, w wypadku gdy ciąża nie jest zagrożona, nie wpływa negatywnie na dziecko rozwijające się w brzuchu mamy. Karmienie nie szkodzi też temu starszemu, gdyż ilość hormonów produkowanych w ciąży przez organizm kobiety, które przedostają się do mleka jest niewielka i nie ma żadnego wpływu na karmione dziecko. Choć ciąża nie jest przeciwwskazaniem do karmienia, warto zastanowić się, czy nie jest ona dobrym pretekstem do odstawienia starszego dziecka od piersi, by odpocząć przed pojawieniem się noworodka.
odpowiedź 21 sierpnia 2013 przez użytkownika mama34 (553)
+25 głosów
Jasne że można podawać, nie ma tu przeciwskazań. Ale zgodze się z mamą34 że może warto się zastanowić czy nie jest to dobry czas na odstawienie dziecka. Po porodzie może ci nie starczyć pokarmu dla dwójki a starsze dziecko może mocno przeżyć fakt że mała dzidzia odbiera mu cycusia ;-)
odpowiedź 19 września 2013 przez użytkownika Melka76 (26,953)
+25 głosów
pokarmu pewnie starczy, w końcu piersi się przystosowują, aczkolwiek popieram, że moze to być dobra okazja do odstawienia malucha. Warto to zrobić wcześniej, żeby później nie wiązało tej sprawy z pojawieniem się "konkurencji" ;)
odpowiedź 19 września 2013 przez użytkownika monika.kc (1,268)
+23 głosów
może ale musi zastanowić się czy chce i czy da rade :-)
odpowiedź 21 września 2013 przez użytkownika mama Milena (50,649)
+24 głosów
warto zastanowić się czy to nie jest odpowiedni czas na odstawienie dziecka od piersi jak urodzi się drugie pokarm nie będzie odpowiedni ani dla jednego ani dla drugiego bo pokarm się mienia w zależności od wieku malucha
odpowiedź 22 września 2013 przez użytkownika martusia2420 (53,460)
+24 głosów
można ale trzeba zadbac bardziej niż zwykle o codzienna porcje witamin ponieważ ciąża i jednoczesne karmienie to podwójny wysiłek dla organizmu kobiety.
odpowiedź 9 października 2013 przez użytkownika olamama2 (66,862)
+20 głosów
pewnie że może
odpowiedź 24 października 2013 przez użytkownika monikadkr (50,555)
+22 głosów
może lepiej dziecko już odstawiać od piersi aby móz karmic nastepne
odpowiedź 3 listopada 2013 przez użytkownika mistrzyni4145 (52,291)
+20 głosów
raczej tak tylko powinna zadabac o dodatkową porcję witamin :)
odpowiedź 7 grudnia 2013 przez użytkownika bozena (55,908)
+21 głosów
Może ale najlepiej wcześniej zapytać się lekarza bo to że dziecko pije może powodować skurcze co doprowadzi do wcześniejszego porodu i oczywiście jak ciąża nie jest zagrożona.
odpowiedź 17 grudnia 2013 przez użytkownika Nensi Nknk (16,752)
Witaj!
Pierwsze kroki stawia Twoje maleństwo ale i Ty jako rodzic? Nie jesteś sam! Tutaj możesz zadawać pytania rodzicom i ekspertom oraz dzielić się wiedzą z innymi. Co więcej - za aktywność otrzymasz fantastyczne nagrody, upominki dla Ciebie i Twojego dziecka!

13,154 pytań

119,699 odpowiedzi

  1. MamaNadii&Ignasia

    960 Punkty

  2. Moodkas

    130 Punkty

  3. dorigvg

    120 Punkty

  4. AlissaVial17

    110 Punkty

...