Nie stosuj zużytych, porysowanych lub zadrapanych butelek.
Uważnie obejrzyj butelkę oraz smoczek przed i po każdym karmieniu, aby sprawdzić, czy nie ma na nich oznak zużycia bądź uszkodzeń.
Po każdym użyciu umyj butelki w ciepłej wodzie z delikatnym środkiem myjącym za pomocą szczotki do mycia butelek i smoczków, a następnie dokładnie opłucz. Po myciu wysterylizuj butelki w naszym sterylizatorze.
Nie wlewaj do butelki wrzącej wody zaraz po przegotowaniu. Zostaw ją do schłodzenia na ok. 30 min.
Stosuj się ściśle do wskazówek producenta mieszanki mlecznej, którą stosujesz. Odmierzaj płaskie łyżeczki pokarmu.
Po zakończeniu karmienia wyrzuć niewykorzystaną porcję pokarmu.
Dla każdego dziecka kupuj nowe butelki.
Eksperci żywieniowi zalecają, aby przygotowywać pokarm na bieżąco. Wygodnym rozwiązaniem może być trzymanie schłodzonej przegotowanej wody w szczelnie zamkniętych butelkach, do których wystarczy dodać odpowiednią ilość mieszanki bezpośrednio przed karmieniem.
Jeśli przechowujesz butelkę w lodówce, nie stawiaj jej na półce na drzwiach, gdyż przy każdym otwarciu lodówki zmienia się temperatura.
Praktycznym zakupem jest gotowy roztwór mleka w sterylnym opakowaniu, który możesz trzymać w szafce lub torbie, którą zabierasz ze sobą na spacer.
Nie podgrzewaj butelek w mikrofalówce, gdyż możesz pozbawić pokarm jego wartości odżywczych, a do tego mleko może być miejscami zbyt gorące.
Nigdy nie rozmrażaj ściągniętego mleka w mikrofalówce. Zostaw je w temperaturze pokojowej do ogrzania.